30.12.2013

6 x alumiiniton deodorantti

Alumiinittomuus tuntuu tällä hetkellä oleva aika kova sana dödömarkkinoilla. En ole perehtynyt päivittäiskosmetiikassa käytettävän alumiinin terveyshaittoihin juurikaan sen enempää kuin mitä siitä on julkisesti mediassa keskusteltu, joten tällä tiedonmäärällä en halua paasata sen vaarallisuudesta. Yleisin esiin tuotu negatiivinen asia alumiinia sisältävistä deodoranteista taitaa olla sen mahdollinen yhteys rintasyöpään. Asialle ei kuitenkaan esimerkiksi Cancer Research UK:n mukaan olla saatu minkäänlaisia luotettavia todisteita, joten minäkään en vallitsevalla tietomäärällä jaksa uskoa sen aiheuttavan kovin suurta vaaraa hikoiluaan vastaan taisteleville ihmisille. 


Käytän iloisesti sekaisin "tavisdödöjä" sekä alumiinittomia. Minulla kesti kauan tutustua näihin luonnollisempiin vaihtoehtoihin, sillä suurin valituksenaihe niitä käyttävillä tuntui aina olevan se, että ne eivät vaan pidä! No, tähän mennessä olen haalinut käsiini kuusi alumiinitonta deodoranttia, joten halusin vähän vertailla niitä keskenään.


Kiss My Facen hajustamattoman roll-on deodorantin ostin iHerbistä kokeiltuani samasta paikasta hankkimiani Crystal-deodorantteja. Kasteltava mineraalikivi ja vesimäinen suihke eivät olleet käytännöllisemmästä päästä, mutta ei tämä roll-on-dödökään vakuuttanut. Kuulan reunoilta valui dödöä sotkien koko kainaloiden seudun. Tuoksuton dödö alkoi tuoksua nopeasti avaamisen jälkeen tunkkaiselta, eikä pitokaan ollut kovin hyvä "tavallisiin" dödöihin verrattuna. Vaikka en kärsi paljosta hikoilusta ja lähes kaikki deodorantit yleensä toimivat käytössäni, teki tätä käyttäessä mieli raikastaa oloa jo iltapäivällä.


Queen Helene All-Day Strenght Aloe Vera Deodorant löytyi myös iHerbin valikoimasta. Saman merkin puhdistava Mint Julep Masque -kasvonaamio on osoittautunut loistotuotteeksi, joten toivoin tykästyväni myös melkein-nimikko-dödööni. No en tosiaan tykännyt! Käytin tätä yhden ainoan päivän, ja kauhistelin itsestäni lähtevää lemua.. Ei, tämä ei pettänyt, vaan tuoksui itsessään järkyltä - ainakin minun mielestäni. Vahva ja tunkkainen, "mummomainen" parfyymituoksu tökki ja pahasti. Hei hei Helene.


Herbina Fresh Biohajoava deodorantti* kuuluu niihin muutamiin alumiinittomiin dödöihin, jotka löytää ruokakaupankin hyllyltä. Täysin vastoin edellistä, tämän tuoksuun ihastuin samantien - todella raikas kukkaistuoksu on jopa hieman hedelmäinen. Deodorantti sisältää luomulumpeen uutetta ja ruusuvettä. Pito ei tässäkään ole yhtä hyvä kuin alumiinia sisältävissä dödöissä, mutta jos en kovin rehki, toimii tämä minulla koko päivän. Paljon hikoilevilla teho tuskin riittää iltaan asti. Helposti saatavilla oleva edullinen perusdödö vähän hikoileville.


Crystal Body Deodorantit olivat ensikosketukseni alumiinittomiin, luonnollisiin deodorantteihin. Parisen euroa iHerbissä maksavat mineraalisuoladödöt tuntuvat olevan todella suosittuja, mutta helppoudesta pitävänä koin nämä vähän kömpelöiksi. Levitys täytyy muistaa heti suihkun jälkeen. Kivi kastellaan ennen käyttöä ja sitä hierotaan ihoon puolisen minuuttia per kainalo. Suihke on hieman helpompi käyttää, mutta vesimäistä sprayta joutuu suihkimaan vähintään sen 3 painallusta per kainalo, jolloin vettä valuu kainaloista kivasti kylkiä pitkin. Tehokkuudesta en oikein osaa sanoa, käytän näitä iltasuihkun jälkeen ja laitan aamulla usein toista, jotain hieman tuoksuvaa dödöä päälle. Suihke tulee varmasti käytettyä loppuun, kiveä en taida kovin pitkää säilytellä.


Viimeisenä toinen suomalainen. Hajustamaton Erisan roll-on tuoksuu aavistuksen perusvoiteelta. Tämän kanssa kävi nopeasti samoin kun joskus tuoksuttoman Nivean dödön kanssa; vaikka käytin tätä tietysti vain puhtaisiin kainaloihin, siihen tuntui tulevan ihmeellinen, hieman pistävä haju, jota en mielestäni heti avattuani siinä huomannut. Tehokkuus tehtävässään ei myöskään tehnyt suurta vaikutusta, sillä iltapäivällä teki mieli jo pesulle.

Jos olet kokeillut ihastusta aiheuttavaa alumiinitonta deodoranttia, jaathan vinkin!

*saatu blogin kautta Berneriltä

21 kommenttia:

 1. Alumiinittomasta en tiiä, mut musta tuntuu et jokainen mun roll on dödö rupee tuoksuun tunkkaiselle jossain vaiheessa, osa jopa hielle vaikka yritän pitää huolen siitä että levitän niitä vain puhtaalle iholle... Mutta luonnonkosmetiikkaa rakastava ystäväni kehui Laveran spary-dödöjä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laveralta en ole kokeillut juuri mitään, joten kiitos vinkistä! Tuo tunkkaisen hajun nopea ilmestyminen roll-oneihin on rasittavaa. Luulin aluksi, että olen erehtynyt käyttämään dödöä "likaisiin" kainaloihin mutta ei, se ilmestyy vaikka kainalot ovat aina putipuhtaat : (

   Poista
 2. BABÉ:n deo ei ole alumiiniton, mutta muuten ihan loisto! Ei ala haista tunkkaiselta, vaikka yllättävän moni deo on tehnyt tepposet viime aikoina. Oisko syynä ne kuuluisat naisten hormoonit ;) BABÉ:n tuotteita saa apteekista. Olen päässyt tutustumaan sarjaan blogini kautta ja löytänyt joukosta useita hyviä tuotteita. Deo on ehdottomasti yksi niistä ja postaus löytyy blogistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuotevinkistä, tuosta deodorantista en ole ikinä kuullutkaan ja kuvauksesi perusteella se vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta! : )

   Poista
 3. Hyvät arviot näistä! Ja taas vahvistui mielikuva, ettei taida löytyä alumiinittomien dödöjen maailmasta sellaista tuotetta, joka tehoaisi tälläiselle hikoilenkuinsaunassa-tyyppiselle. Tosin sinänsä jännä, että tällä hetkellä käytössä nimenomaan luonnonkosmetiikan deodorantteja (ei antiperspirantteja) ja tyydyn vain vaihtelemaan useasti paitoja.. Too much info? : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No et varmasti ole tuon ongelman kanssa yksin! : D Minä olen tässä suhteessa (no edes jossain) onnekas, kainaloni käyttäytyvät oikein kiltisti melkein kaikilla dödöillä!

   Poista
 4. Siis alumiinihan estää hikeä pääsemästä läpi, joten siinä mielessä kaikki alumiinittomat "pettävät", koska ne eivät torju hikeä, vaan estävät vain sen haisemisen. Näillä kainaloilla tuskin voin missään vaiheessa siirtyä pois antiperspiranteista, harmi sinänsä kun olisi kiva pärjätä "vain" deodoranteilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun alumiinin toimintaperiaate deodoranteissa tosiaan on tuo hikirauhasen päälle tuleva "tulppa", ihmettelen edelleen kovasti, miksi alumiinia löytyy meikkivoiteistakin.. Samasta syystä kuin dödöistä? Ei kai kukaan kasvoista niin paljon hikoile (vaikka pitoisuudet varmasti ovat pienempiä..)?

   Poista
  2. En tiedä, vaikka kyllä mä hikoilen kesäisin naamastakin :D Voi olla, että se alumiini myös osittain estää rasvaisuuden tulemista ihon pintaan?

   Poista
 5. Itselläni tulee tosi usein tuoksuttomiin dödöihin sellainen tunkkainen ja pistävä haju nopeasti, vaikka en edes paljon hikoilisi, johtuu varmaan ihon omasta pH:sta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Kiva" kuulla, etten ole ainut! Tuollaiset dödöt tuntuvat kestävän minulla käyttökelpoisina maksimissaan pari viikkoa, ei hyvä.

   Poista
 6. aloin ite käyttää alumiiniton dödö noin 3 kk sitten (herbina) mutta poikaystävän luona käytän vielä "tavallinen" dödö... olen kuitenkin ostanut valmiiksi Born to Bion wild rose alumiiniton deodorantti jonka aion kokeilla. :) ootko kuullut siit merkistä mitään niiten dödistä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan varmasti lukenut paristakin blogista Born to Bio -deodoranttien arvosteluja, mutta en nyt tietenkään yhtään muista mistä, ja olivatko ne positiivisia vai ei : / Itsellänikään ei tuolta merkiltä ole kuin suihkugeeli..

   Poista
 7. Madaran yrttidödö on pitkäaikainen suosikkini, ja viime aikoina olen testaillut Laveran appelsiini-roll-onia joka sekin yllätti positiivisesti! Laveralla löytyy tuoksuissa monenlaista, tuo appelsiini on mieto mutta hedelmäinen, ja vähän mietin että miten se sopii yhteen hajuveteni kanssa. Kuivuttuaan tuntuu kuitenkin ettei se juurikaan tuoksu, niin en ole välittänyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ehkä minunkin täytyy jossain vaiheessa ottaa tuota Laveraa kokeiluun : )

   Poista
 8. Mä oon ihan elänyt siinä käsitetyksessä, että marketit ovat pullollaan alumiinittomia dödöjä ja kaikki muut paitsi antiperspirantit ovat niitä. Mutta ehkä mä oon vaan vetänyt mutkat suoriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja minua kun on aina varoiteltu markettidödöjenkin alumiinipitoisuuksista.. Pitäisi varmaan alkaa enemmän lukea itse INCI-listoja eikä uskoa kaikkea mitä kuulee : D Minäkin siis olin ennen siinä uskossa, että ainoastaan antiperspirantit sisältävät alumiinia. Taidan tehdä retken ruokakauppaan ja lukea dödöhyllyn purkit läpi.

   Poista
  2. Tutkiskelin muuten yhden isohkon kaupan dödöhyllyä. Löysin KAKSI deodoranttia, muut olivat antiperspirantteja! :o

   Poista
 9. Mä jäin kummastelemaan tuota mineraalikiven käyttöohjetta. Miksi sitä pitäisi hieroa ihoon niin kauan? Mä ainakin vetelen omallani niin kauan että ylimääräinen kosteus haihtuu ja alan tuntea kiven ja ihon välissä pientä kitkaa. Kastelen kiven uudelleen ja siirryn seuraavaan kainaloon. Mutta ei siihen hieromiseen koskaan kovin montaa sekuntia mene. Sääli, että ne eivät toimi sinulla, mä en usko koskaan enää vaihtavani mihinkään muuhun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kiltisti totellut tuota tylsää puolen minuutin sääntöä eikä silti ole oikein toiminut, harmi kyllä.. : /

   Poista
 10. Apteekin alumiinittomia tuotteita: Aco sensitive ja Sebamed Fresh Deodorant. Aco on voidemainen, miellyttävä tuoksuinen, mutta ei ehkä kovin "pitävä" päivän loppuun asti...Sebamedissa on myös kiva tuoksu, ja mielestäni toimii paremmin. Se on lisäksi hajua muodostavien bakteerien toimintaa estävä ekologinen tuote. :). Molemmat kokeilun arvoisia, ja hinta kohtuullinen (n. 6e)!

  VastaaPoista