4.5.2015

Kun iho alkoi ilkeillä

Vaikka minulla ei noin niinkuin muuten ole perinnöllisyysarpajaisissa käynyt mikään mahtava tuuri, olen vanhempieni tavoin päässyt helpolla ihoni kanssa. Teini-ikäisenäkään en kärsinyt kuin sinne tänne välillä tupsahtelevista ihan yksittäisistä finneistä.
No mutta nyt sitten. 25-vuotiaana. Viime kuussa ihoni alkoi inhottavaksi ja yleensä lähinnä kuivuuden kanssa kamppailevana olin hetken ihan hukassa miettiessäni, mitä tälle naamalle pitäis tehdä. Ongelmana ei ollut niinkään finnit, vaan kaikenmoiset oudot, punaiset näppylät ja ihon lievä rasvaisuus. Tuntui, että iho vaan oli ihan tukossa.

 Miettiessäni syytä tälle oudolle hyökkäykselle kävin mielessäni läpi ruokavaliota ja muita mahdollisia muutoksia elämäntavoissa mutta ehei, kyllä nyt uskallan syyttää tästä vielä hetken käsivarressani majailevaa kaveria nimeltä Nexplanon. Sairaanhoitaja, jonka kanssa asiasta juttelin, oli samoilla linjoilla. Ensimmäiset pari vuotta olin ihan sujut kapselin kanssa, kolmannen (eli käyttöaikansa viimeisen) vuoden aikana vähemmän. Viimeisen puolen vuoden aikana tehon heikkenemisestä kertovia oireita on alkanut ilmaantua sen verran, että tuosta tulitikun tuntuisesta kapistuksesta käsivarressa tekee mieli eroon asap.
Kuten yllä olevista kauniista kuvista näkee, iho kukki eniten leuan alueella, mikä kertoo usein hormonaalisesta syystä. Nenänpielet minulla on punaiset ihon ohuuden sekä couperosan takia jatkuvasti. Tein sotasuunnitelman ja kaivoin kaapista tehotuotteet esiin. Alla on kuva parin viikon jälkeen lähtötilanteesta. Kuvasin saman (pahemmannäköisen) puolen kasvoistani mutta toinen kuva on otettu puhelimen etukameralla ja toinen takakameralla, sen takia näyttää siltä, että kuvissa olisi eri posket!

Aika iso muutos mielestäni! Näppyläarmeija jätti ihoon värin epätasaisuutta, johon on auttanut tällä hetkellä käytössäni oleva L300 Bright & Firm -sarja, siitä tulossa oma juttunsa myöhemmin. Otin tuon tuotesarjan käyttöön tämän tehokuurini loppupuolella varovasti, koska ihoni on herkkä reagoimaan vähän kaikenlaiseen.
Mutta se iholleni toteuttama muutaman viikon tehokuuri.
Se sisälsi pääasiassa näitä kolmea tuotetta:

La Roche Posay Effaclar H on ihoa rauhoittava voide, joka sopii esimerkiksi aknelääkityksen rasittamalle, myös pintakuivalle iholle. Voide tukee ihon oman suojan muodostumista sisältämillään lipideillä ja keramidi 5:llä. Tuntuu iholla yllättävän pehmeältä ja hoitavalta.
La Roche Posay Effaclar Duo taitaa nykyään sisältää nimen lopussa plussan, en tiedä miten tämä vanha versio eroaa uudesta. Kyseessä on kuitenkin supervoide epäpuhtaalle iholle. Effaclar Duo ennaltaehkäisee näppyjen jättämiä pigmenttimuutoksia, auttaa vähentämään paikallisia epäpuhtauksia ja tukkeutuneita ihohuokosia ja jättää iholle mattapinnan sopien hyvin myös meikinalusvoiteeksi. En ole koskaan käyttänyt tätä antibakteerisia ja keratolyyttisiä ominaisuuksia sisältäviä aineita syönyttä voidetta koko kasvoilleni vaan enemmänkin paikallishoitona alueille, joissa on eniten epäpuhtauksia.
Sibu Beauty Sea Buckthorn Seed Oil eli tyrninsiemenöljy on jo pitkään ollut yksi luottotuotteistani ihonhoidossa. Monelle ei tule ekana mieleen laittaa rasvoittuvalle iholle öljyä, mutta monet öljyt ovat omiaan öljyisellä iholla! Itse usein kuivan sekaihon omaavana en ole perehtynyt öljyiselle iholle sopiviin öljyihin, mutta käyttämääni tyrninsiemenöljyä olen kuullut monen epäpuhtauksien kanssa kamppailevan käyttävän hyvin tuloksin. Tämä ihmeöljy kosteuttaa, hoitaa, ehkäisee ja hoitaa arpia ja tuntuu taistelevan ihmeen hyvin myös aktiivisia näppyjä vastaan. Haju on edelleenkin aika yök, mutta kyllä siihen tottuu.
Nämä kolme tuotetta osoittautuivat mainioksi yhdistelmäksi temppuilevalle iholleni. Silmänympärysvoiteet sekä ihon puhdistustuotteet pysyivät entisellään. Kaksi kertaa viikossa olen käyttänyt myös kasvonaamiota; kerran viikossa aloe veraa sisältävää, ihoa pehmentävää savinaamiota sekä kerran viikossa kuorivaa ja syväpuhdistavaa naamiota. Cattierin savinaamio näkyi huhtikuun lemppareissaniSibun syväpuhdistava naamio on näkynyt blogissani varmaan jo muutamaankin kertaan.

Nyt tuosta ihoni inhottavasta raivokohtauksesta on noin kuukausi ja iho on melkein entisensä, mutta vaatii silloin tällöin epäpuhtauksia ehkäiseviä tuotteita, lähinnä paikallishoitona Effaclar Duoa. Hormonien heittelystä johtuvat muutokset ihossa eivät varmasti häviä ihan hetkessä, joten varsinkin kun se kirottu kaveri on vieläkin käsivarressani, saan taistella jossain määrin ihoni kanssa vielä hyvän aikaa.
Kystisesta aknesta tai muusta huomattavasti enemmän näkyvästä vaivasta ihollaan kärsivät saattavat pitää valitteluani aivan turhana ja naurettavana mutta kysehän on ihan siitä, mihin on tottunut. Kun ihoani on aiemmin vaivannut lähinnä kuivuus, couperosa sekä mustapäät, on näppyarmeija kasvoilla kriisi. Se kun on ihan uusi juttu.
Olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksia muiden hormonihyökkäyksistä! Mitkä tuotteet toivat avun? Entä löytyykö muita kapselia käyttäneitä, kukkiko iho loppuvaiheessa tai poiston jälkeen? 

3 kommenttia:

 1. 12 kommenttia Kun iho alkoi ilkeillä


  Salla
  4.5.2015 at 11:49 (2 kuukautta ago)
  Effaclar Duo kuulostaa tosi mielenkiintoiselta tuotteelta! Taisi mennä juuri ostoslistalleni :D

  Vastaa

  Helena
  7.5.2015 at 20:05 (2 kuukautta ago)
  Se on kyllä aika mieletön, hellävarainen mutta epäpuhtauksiin tehoava. Mun mielessä toi on aiemmin ollut mahdoton yhtälö :D

  Vastaa

  Elisa | Miten niin liikaa?
  4.5.2015 at 18:42 (2 kuukautta ago)
  Ymmärrän tosi hyvin tuon, että ihon pienikin oireilu voi hyväihoiselle olla yhtä tuskaa. Mullahan oli ihan tajuttoman vaikea vaihe ihon kanssa koko viime syksyn ja talven, finnejä oli sekä isoja että pieniä ja osa vielä sellaisia kipeitä ihonalaisia. Nyt iho on rauhoittunut PALJON ja on siinä pisteessä kuin ennenkin ja ai että, olen niin iloinen! On paljon helpompaa kun ei koko ajan kiristä kasvoja jostain kohtaa tai joudu arvailemaan, että mistä naama nyt on pillastunut… :P

  Vastaa

  Helena
  7.5.2015 at 20:11 (2 kuukautta ago)
  No just toi! Jos on tottunut siihen, että iho on suurin piirtein sileä, tuntuvat ne yllättäen sinne tänne tupsahtelevat näpyt ahdistavalta :D Ja se paine, kun jossain inhottavassa paikassa kuten nenänpielessä on sellanen.. no, paise! Hrr! Ihanaa, että sä sait ihon takas lähtöpisteeseen, mäkin yritän nyt kovasti :)

  Vastaa

  Name*
  4.5.2015 at 18:55 (2 kuukautta ago)
  Mä oon kärsinyt finniongelmista sen jälkeen, kun lopetin e-pillerit 1,5 vuotta sitten. Puoli vuotta meni ilman sen kummempia pulmia, mutta sitten räjähti. Onneksi ongelma-alue on lähinnä selkä, eikä kasvot, mutta satunnaisesti myös otsaan ja leukaan puskee rykelmittäin kummallisia, vähän kutiavia ja ihonvärisiä pieniä näppyjä, jotka lähtee vasta, kun niihin itse koskee. Hyi… Oon syönyt tähän ongelmaan jo pari antibioottikuuria, Roaan en aio koskea. Antibioottien lisäksi oon saanut apua tehokkaasta, joskin kuivalla iholla vähintäänkin tappavasta Basiron-geelistä. Oon jo pidemmän aikaa etsinyt kuivan, mutta epäpuhtauksiin taipuvaisen ihon tarpeisiin sopivaa voidetta ja kiinnostuinkin tosi paljon noista La Roche-Posayn voiteista!

  Sun iho näyttää jo tosi hyvältä!:)

  VastaaPoista
 2. Helena
  7.5.2015 at 20:17 (2 kuukautta ago)
  Oon kuullut useammalta tutulta saman tarinan; pillereitten jälkeen jonkin aikaa kaikki ok, sitten iho yhtäkkiä räjähtää kukkimaan : / Basironin oon kuullut muillakin olevan tosi tehokas mutta se taitaa tosiaan olla aika tujua tavaraa, josta kuivaihoisen kannattaa pysyä kaukana.. Effaclar Duo voisi sen puolesta käydä sullekin, tuo ei ole kuivattanut mun ihoa tippaakaan! Monissa Yliopiston Apteekeissa oon muuten huomannut usein olevan paikalla yksi ihonhoidosta ihanan paljon tietävä tyyppi, kannattaa tentata jos menet LRP:n tuotteita tutkimaan ja sellainen sattuu olemaan töissä :)
  Ja kiitos ihotsempeistä! <3 Alkaa naama jo pikkuhiljaa normalisoitua!

  Vastaa

  Janet
  5.5.2015 at 12:20 (2 kuukautta ago)
  Kiitos muru ihan hitsisti vinkistä! Nyt mun on pakko mennä metsästämään noita Posayn akneiholle suunniteltuja tuotteita. Kurkin nettisivuilta, että löytyy putsarit ja kaikki. Ehdottomasti saatava kokeiluun! :)

  Vastaa

  Helena
  7.5.2015 at 20:21 (2 kuukautta ago)
  Jooo mene ehdottomasti! Effaclar-sarja on kyllä osoittautunut mahtavaksi, ehkäisee ihohuokosten tukkeutumista ja auttaa kaikenmaailman epäpuhtauksien häätämisessä ja SILTI minäkin herkkäihoisena pystyn käyttämään niitä!

  Taisin muuten nähdä eilen Yliopiston Apteekissa LRP:n kolmen matkakokoisen tuotteen pakkauksia, en muista oliko Effaclar-sarjan tuotteista omansa.. Vois saada kivaan kokeiluhintaan :)

  Vastaa

  Laura
  6.5.2015 at 08:53 (2 kuukautta ago)
  Pitipä käydä heti tilaamassa tuo La Roche Posay Effaclar Duo rasva, itse olen taas jo jonkin aikaa painiskellut vastaavien iho-ongelmien kanssa ja nyt tuli mitta täyteen :D

  Vastaa

  Helena
  7.5.2015 at 20:24 (2 kuukautta ago)
  Jes, toivotaan että toimii sulla yhtä hienosti! :) Nyt muuten ymmärrän paljon paremmin tällaistenkin iho-ongelmien kanssa painiskelevia, aiemmin mun suurimmat ongelmat ovat olleet herkkyys, punoitus ja kuivuus – inhottavia nekin, mutta nytpä tiedän miltä tuntuu myös se, kun iho tuntuu tukkoiselta ja näppyjä ilmaantuu liian iloisesti…

  Vastaa

  J
  29.5.2015 at 18:48 (1 kuukausi ago)
  Mitenkä käytit voiteita, kun molemmissa lukee että aamuin illoin levitetään kasvoille niin vuorettelitko näitä vai miten? :)

  Vastaa

  Helena
  1.6.2015 at 19:31 (4 viikkoa ago)
  Käytin LRP:n voiteita vähän siihen tahtiin, kun ”tuntui hyvältä” – Effaclar Duo oli minulla käytössä lähinnä paikallishoitona pahimmin kiukutteleville alueille, sitä levitin tavallisen päivävoiteen jälkeen. Effaclar H oli usein yövoiteena, etenkin puhdistavan naamion tai kuorinnan jälkeen sen kaverina oli myös tuo Sibun öljy :)

  Vastaa

  VastaaPoista
 3. Mistä ostit tuota sibun tyrniöljyä? Kiinnostus nousi kovasti kun kärsin itse atooppisesta seka ihosta. Näppyjen arvet risoo nimittäin päivittäin :D

  VastaaPoista