4.5.2016

Helpoin kesäleivos


Kai voi puhua jo kesävieraista? Tänään täällä on ainakin ollut niin kesäinen keli, että tuntuu jo luontevalta! Olen mukana Sagan yhteistyössä ja pääsen vihdoin jatkamaan leipomista myös blogin puolella! Olen aiemmin saattanutkin paljastaa, että olen oikea sokerihiiri ja moniallergisena teen herkut itse. Tänään leivotaan superhelppo kesäherkku, joka on oma suosikkini yllätysvieraiden varalle. 

saga9

Kääretorttupohja on mainio valinta kesäleivonnaisiin monestakin syystä: 
 ♥ Pohja on nopea tehdä! Turha taiteilla monimutkaisia kakkuja kun liikkuvat kesälomailijat ilmoittavat olevansa oven takana puolen tunnin kuluttua.
 ♥ Nopea paistoaika on kesähelteillä plussaa pienessä, nopeasti kuumenevassa asunnossa asuville.. 
♥ Jos kuiva-ainekaapissa pitää perunajauhoja ja jääkaapissa munia, löytyy ainekset torttupohjaan aina.
♥  Monet noudattavat nykyään gluteenitonta ruokavaliota, tästä on helppoa tehdä gluteeniton! 
Makuakin on helppo muunnella heittämällä täytteeksi mitä haluaa: tuoreita marjoja, lempparihilloa, maustettua rahkaa.. Koristelun kanssa mielikuvista vasta voikin käyttää!

saga2

Sagan uudistetut leivinpaperi sekä leivinarkki kestävät korkeitakin lämpötiloja ja ovat rasvatiiviydeltään erinomaisia. Leivonnaiset myös irtoavat paperista entistä helpommin! Kääretortun kyhäämisessä leivinpaperi on toki tuttu ja ehdoton apuri uunipellin vuoraamisessa sekä tortun rullailussa mutta leivonnassa paperia voi käyttää muillakin tavoin. Vatkauskulhoon ei tarvitse hankkia erillistä vatkauskantta: iske vain sähkövatkaimen vispilät leivinpaperin läpi ja jätä paperi kulhon ja vatkaimen väliin kanneksi!

saga5

Leivinpaperirullan sekä -arkkien käyttäjät tuntuvat jakautuvat suorastaan vastakkaisiin leireihin. Asiasta on saatu jopa leikkimielinen kiista aikaiseksi kavereiden keskuudessa; rullia käyttävät sanovat säästävänsä katkaisemalla aina oikeankokoisen palan, arkkien nimeen vannovat taas säästävät mieluummin hermojaan välttäen paperin repimisen. 

Kääretorttua leipoessa käytän pellin vuoraukseen leivinpaperia rullasta, jotta saan varmasti tarpeeksi ison palan ylettämään reunoille asti. Kypsän pohjan kumoan erikoishienolla sokerilla päällystetylle leivinpaperille.

saga7

Käyttämäni pohja on aivan perus kääretorttupohja: 4 kananmunaa sekä 1,5 dl sokeria vatkataan paksuksi vaahdoksi. 3/4 dl perunajauhoja, 3/4 dl vehnäjauhoja sekä 1 tl leivinjauhetta sekoitetaan keskenään sekä siivilöidään varovasti sekoittaen vaahdon joukkoon. Gluteenittoman tortusta saa korvaamalla vehnäjauhojen osuus suuremmalla määrällä perunajauhoja (tai käyttämällä esimerkiksi valmiita, gluteenittomia jauhoseoksia). Pohjaa paistetaan 200 asteessa noin 10 minuuttia.

saga1

Pohjan päälle levitin ennen leivinpaperin avulla rullailua kerroksen omenahilloa, koska taloudesta sattui löytymään omenatorttua toivonut henkilö. Suosittelen kokeilemaan marjojen ja hillojen lisäksi myös erilaisia maustettuja rahkoja!

saga10

Kääretorttu leikataan paksuhkoiksi viipaleiksi, naamioimmehan tortun tällä kertaa leivoksiksi. Päälle voi esimerkiksi pursottaa kermavaahtoa suoraan purkista ja tiputella runsas kasa marjoja. Nopeat annokset! Maitorahkafanina tein päälle kermarahkaseoksen, joka on kesähelteillä parempi vaihtoehto vauhdilla sulamaan lähtevälle kermavaahdolle. Käytän täytekakkujenkin kuorrutukseen kerman lisäksi maitorahkaa tehden massasta hieman paksumpaa ja täyteläisempää.

saga6

Käytin kermarahkaseokseen 2 dl vispikermaa250g maitorahkaa sekä sokeria ja vaniljasokeria summanmutikassa sopiva määrä - maistamalla se selviää, enhän minä mittaile... Kerman vatkaaminen onnistui ilahduttavan siististi sillä leivinpaperikannella!

saga3

Levitin kermarahkan rennosti veitsellä torttupalan päälle ja tiputtelin koristeeksi tällä kertaa suklaaströsseliä sekä karkkeja. Leivokset syntyvät todella nopeasti ja helposti ja voin melkein luvata näiden onnistuvan keneltä tahansa. Nopeana leipomuksena kääretorttukakkuja kannattaa muuten testata esimerkiksi tulevana sunnuntaina..  

Äitienpäivästä puheen ollen; minulla ja äidilläni on sama pieni pahe. Leikkaan kääretortun päät aina tasaisiksi, täytekään kun ei yleensä yletä aivan reunaan asti. Mutta mihin nämä kuivemmat taikinapalat katoavat? 

saga11

Eväspussiin! Minulle! (äitini hihkaisisi eikun minulle!
Tälle ilmeisesti geeniperimässä saamalleni mieltymykselle on naurettu, minähän söisin mielelläni vain nämä kuivemmat reunapalat. Alkoi muuten tehdä mieli täytekakkupohjan reunoja.

saga4

En tiennyt Sagan paperiperheeseen kuuluvan myös näin käteviä eväspusseja. Pergamiinista valmistetut pussit kestävät mikroa ja ovat kestäviä myös kosteina. Pussi pitää ruuan mehevänä ja säilyttää aromit! Pergamiinipaperi on myös leivinpaperien tavoin täysin kompostoituvaa. Pussit ovat tällaiselle jatkuvasti eväitä mukanaan kantavalle pelastus; niihin voi pakata eväsleivätkin ilman, että ne vettyvät koostumukseltaan vähemmän houkutteleviksi. Ruuan (tai kakkupohjan palat..) voi pakata matkalle mukaan eväspussiin ja käytön jälkeen sitä voi käyttää pienenä biojätepussina! Omia leipomuksiaan jatkuvasti mutusteleva allergikko kiittää.

Oletko sinä jo kokeillut helppoja kääretorttuleivoksia?
Entä kumpaan leiriin kuulut: leivinpaperi vai leivinarkki? (täällä laiska arkkienkäyttäjä!)


Postaus yhteistyössä Sagan kanssa, tuotteet saatu

10 kommenttia:

  1. Enpä olekaan aikoihin tehnyt kääretorttua, pitäisiköhän tänään pitkästä aikaa jotain väsätä :D Itse olen arkkien kannalla, yksinkertaisesti niin paljon helpompaa ja nopeampaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myönnän, arkkien helppous viehättää myös minua! :D

      Poista
  2. No nyt tuli himo kääretorttuun. Kai pakkasit mullekin tuollaiseen ihanaan eväspussiin yhden taikka kaksi :D ♥

    VastaaPoista
  3. Kylläpä on hyvännäköinen torttu ja siitä syntyneet leivokset! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja niiiiin helppoa! Kannattaa kokeilla :)

      Poista
  4. Nam! Mullekin kelpaisi pala :D Tuo leivinpaperikansi on muuten aivan loistoidea! Enpä ole itse koskaan tajunnut ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi kansijuttu on kyllä oikeasti kätevä! :)

      Poista
  5. leivinpaperi vai leivinarkki: käytän molempia tilanteen mukaan! Ja leivinarkeista sekä pienempää että isompaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meiltäkin löytyy aina kumpaakin! Myönnän tosin, että arkkeihin tartun useimmin.. :D

      Poista