13.7.2016

Tylsisty lomalla


Olen lukenut viime viikkoina useammasta julkaisusta aiheesta joutenolo. Lähinnä siitä, etteivät ihmiset nykyään oikein osaa olla tekemättä mitään. Siis oikeasti mitään. Tajusin, että itsekin saatan mennä "rentoutumaan" pihalle puhelin kädessä, siinähän samalla lukaisee sähköpostit ja kurkkaa, mitä maailmalla on tapahtunut... 


Ihmisen tulisi ottaa silloin tällöin itselleen aikaa, jolloin ei tee tai ajattele mitään. Ihan täysin ilman ajatuksia oleminen kuulostaa minulle joltain hienolta tilalta, johon vain jotkut superjoogit pystyvät mutta jos edes rajaisi ne päähän pyrkivät ajatukset senhetkiseen ympäristöön liittyviin


Torju siis lempeästi työhön, opiskeluun, muihin ihmisiin tai yksinkertaisesti mihinkään muuhun kuin senhetkiseen oloosi tai ympäristöösi liittyvät asiat, äläkä päästä oloon ja ympäristöönkään liittyvien huomioiden poukkoilla analyyseihin asti. Havaitse ja totea, älä pohdi. Olen opintojeni puitteissa joskus tutustunut tietoiseen läsnäoloon ja tämä zen-buddhalainen hyväksyvä avoimuus omia kokemuksia kohtaan on tuntunut itselleni kamalan vaikealta!


En varmasti ole ainut, joka pyörittää ajatuksissaan liikaa asioita kerralla, menee nukkumaan miettien seuraavan päivän tehtäviä ja herää silloin tällöin pienen epätoivon kanssa suorittamaan päivää. Hassuun ja herkkään, optimistiseen luonteeseeni kuuluu pienistä asioista nauttiminen ja huomaankin liian kovan vauhdin usein siitä, etten pysähdy keräämään mieleeni energiaa rannalla söpösti vaappuvista sorsista, täydellisesti yhteen sopivista kivistä, jotka näen tutussa kiviaidassa tai siitä, että käteen osuu puoliunessa lempparimuki aamukahville - eli pikkuasioista, jotka normaalisti saa minut hölmönä hymyilemään.


Entä se iltaisin asioiden murehtiminen, siihenhän sortuu melkein kaikki stressaantuneet ihmiset! Fyysiset ponnistelut pitäisi lopettaa vähintään puolitoista tuntia ennen nukkumaan menemistä ja keksin usein iltakymmeneltä, että nythän minulla on aikaa lähteä lenkille. Kyllä varmasti olisi aiemminkin, jos tekisin sitä aikaa. Kirkkaan puhelimennäytön tuijottelu vielä sängyssäkin ei ole hyväksi ja teen koneellakin hommia usein aivan liian myöhään. Saan unirytmin helposti ihan pepulleen ja sekin johtuu täysin omasta ajankäyttöongelmasta! Tiesittekö muuten, että monissa afrikkalaisissa kulttuureissa ei edes ole olemassa unettomuutta kuvaavaa sanaa, koska siellä ongelmaa ei yksinkertaisesti tunneta!


Viime aikoina minulle on tullut mieliteko päästä hetkeksi karkuun kodin ja arjen rutiineja. Ehkä vuorokausirytmikin kääntyy normaaliksi jos herään vuorenrinteellä auringonnousuun ja ajatukset selkiävät jos suurin päiväaktiviteettini on joogaaminen? Selailin äkkilähtösivuja ja haaveilin matkasta ihan eri ympäristöön. Seuraavalla viikolla vietin neljä päivää vanhempieni luona, olin aikalailla tekemättä mitään ja palasin kotiin virkistyneenä. 


Pientä pysähdystä elämään ei usein tarvitse hakea kaukaa. Yksi terveellinen tunne kiireisen elämän keskellä on tylsistyminen. Ihminen torjuu nykyään tylsistymisen tunnetta kaikin keinoin ja hakee jatkuvasti virikkeitä. Pitkästä aikaa on herätty muistuttamaan, että välillä on hyödyllistä oikeasti tylsistyä! 

Jos sinulla on tänä kesänä lomaa, täysin tyhjä viikonloppu kalenterissa tai edes jokin väli täydelle lorvimiselle niin ole tekemättä yhtään mitään ja pyri tylsistymiseen! Se tekee mielelle hyvää ♥

14 kommenttia:

 1. Komppaan niin tätä! On jotenkin kiva täällä Saksassakin olla päivät ilman wifia ja konetta, illalla sitten kun palaa takaisin majapaikkaan voi surffailla sydämensä kyllyydestä. Päivällä kuitenkin pystyy niin hyvin keskittymään siihen olennaiseen eli tutkimiseen ja kiertelyyn. Ja tylsistyminen on hyvä sopivina annoksina :)

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wifi-loma tekee kyllä välillä hyvää! :D Vaikka rakastan tallettaa hetkiä nappailemalla paljon kuvia niin kyllä joskus on ihanaa nauttia hetkistä katsomatta niitä ruudun kautta :)

   Poista
 2. Tämä on itselläkin omalla juuri kohta alkavalla lomalle (jee! :D) tavoitteena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että oot päässyt lomailemaan! Nauti ja yritä tylsistyä ;)

   Poista
 3. Kaikki totta mitä sanoit. Itse pystyn huomattavasti helpommin irrottautumaan kännykästä, kun olen vieraassa ympäristössä. En tiedä, miksi se on kotona aina niin vaikeaa, vaikka sitä toistuvasti kokeilen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, tutuissa ympyröissä tulee tosi helposti otettua puhelin käteen ja selattua sitä! Pitäisikin kokeilla joskus tietoisesti olla kotona kaukana puhelmista :D

   Poista
 4. Asiaa! tunnistin itseni tästä :) Mökillä ollessa ei tule paljon surffailtua tai puhelimella oltua, no parit instakuvat, mutta kuitenkin todella vähän. Läppäriin olen nyt iltaisin ottanut hieman eroa mutta luuri onkin sitten ollut kovassa käytössä. Vielä kolme viikkoa lomaa ennen kuin sitä pääsee tylsistymään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole kova mökkeilemään mutta sama juttu, vähän maaseudummalle siirtyessäni jätän puhelimen vähemmälle käytölle! Kyllä vaan maisemanvaihto saa aivoissa lomamoodin päälle :)

   Poista
 5. Tässä postauksessa oli hyvä sanoma <3

  VastaaPoista
 6. Totta kaikki. Ite teen välillä nukkumaan mennessä niin, että oikein kunnolla tietoisesti alan ajatella niitä kaikki mieleen tulevia ajatuksia, ni sitte se laantuu ja rauhoittuu ja nukahan pää tyhjänä. Ihminen on kyllä jännä värkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä keino! Kun ne päähän pyrkivät ajatukset käsittelee puoliväkisin, on niistä helpompi sitten ehkä päästää irti! :)

   Poista