22.8.2017

MIKÄ MUUTTUU?


Ihmisen mieli on jännä. Tärkeitäkin asioita arjessa saattaa yhdistää niin vahvasti tiettyyn elämänvaiheeseen, että ne sysää kokonaan sivuun elämässä eteenpäin siirtyessä. Minulla bloggaamisen kanssa pääsi vähän käymään näin. Elämäni on juuri nyt aika erilaista kuin aktiivisina bloggauskausinani. Elämänmuutosten keskellä luulisi haluavan säilyttää jotain tuttua ja pitäytyä edes vähän rutiineissa, miksi siis olen laittanut kaiken uusiksi harrastuksista lähtien?


Olen aina ollut aika vahvasti tunteiden enkä järjen mukaan elävä ja muodostan todella vahvoja tunnesiteitä arkisinkiin asioihin. Bloggaaminen kuului pitkään arkeeni ja kun se arki muuttui esimerkiksi eron ja muuton myötä, tuntui Bloggerin avaaminenkin aivan kamalalta. Viimeisen yli puolen vuoden ajan blogiini tulleet postaukset ovat tuntuneet tosi väkinäisiltä tehdä enkä ole oikeastaan muidenkaan blogeja lukenut. Pakoilin koko blogimaailmaa! En nyt ala höpöttämään kuinka arvoni, maailmankatsomukseni tai suhtautumiseni kosmetiikkaan ja bloggaamiseen olisi muuttunut mutta tauon jälkeen muutos, jonka olen halunnut pitkään tehdä, on aika paljon helpompi tehdä! Ärsyttävästi vihjailinkin sunnuntaisessa postauksessa muutoksesta, joka tulee vaikuttamaan myös blogiini. Aion siirtyä eläinkokeettomaan eli cruelty free -kosmetiikkaan, mikä tietenkin näkyy myös täällä. Ymmärrän, että tästä osa blogini lukijoista ei ehkä pidä, koska blogissani ei enää tulla jatkossa näkemään tuotearviopostauksia brändeiltä, jotka testaavat tai testauttavat tuotteitaan tai raaka-aineitaan eläimillä. 


Eläinkokeet ovat edelleen iso ongelma, vaikka EU:ssa tulikin vuonna 2013 voimaan kosmetiikan ja hygieniatuotteiden suhteen koe-eläinkielto. Käytännössä tämän valvonta on EU:n jäsenmaiden omalla vastuulla ja koska esimerkiksi Kiinan valtio vaatii markkinoilleen tuleville kosmetiikkatuotteille testaukset eläinkokein, ovat kaikki siellä myytävien brändien tuotteet testattu eläinkokein Kiinan valtion toimesta. Tämän takia moni on varmasti kuullut ensimmäisenä kysymyksenä ”Myydäänkö tätä Kiinassa?” kun kiinnostuksen kohteena on brändin eläinkokeettomuus. 


 Järjestöiltä, kuten Animalialta ja PETA:lta, löytyy listoja eläinkokeettomista merkeistä, mutta nämä päivittyvät melko hitaasti. Monet suosivatkin aktiivisesti tietoa etsivien ja valmistajiin yhteydessä olevien bloggaajien listoja, joista muut ihanat kosmetiikkabloggaajat ovat minulle suositelleet etenkin Logical Harmonya sekä Cruelty-Free Kittya. Listathan päivittyvät jatkuvasti, joten pari vuotta sitten eläinkokeettomaksi toteamasi brändi saattaa toimia tällä hetkellä eri tavalla. Yksi viimeaikaisista pettymyksistä minulle on ollut NARS, joka on ilmoittanut lähtevänsä tämän vuoden aikana Kiinan markkinoille luopuen samalla cruelty free -statuksestaan. 
Eläinkokeettomaan kosmetiikkaan siirtymisen voi luonnollisesti tehdä aika monella tavalla ja moni saattaa pitää minun tapaani ”vääränä”. Nämä ovat kuitenkin aina omia valintoja eikä minkäänlainen cruelty free -tuotteiden suosiminen mielestäni ikinä negatiivistakaan ole! Tässäkin asiassa voi ottaa eri kokoisia askelia, eri vauhtia. Päätin itse, että voiteet sun muut suht nopeasti loppuvat tuotteet käyttelen normaalisti loppuun. Meikkituotteista olen alkanut jo urakalla karsia esimerkiksi kaikki puuterisia tuotteita, jotka kestäisivät käytössä pienen ikuisuuden. Uudet hankinnat teen ainoastaan cruelty free -merkeiltä. Blogissani tulee siis vielä näkymään loppuneissa tuotteissa muutakin kuin eläinkokeetonta kosmetiikkaa, muunlaisissa postauksissa ei.  


Siivousaineet ja muut kodinpuhdistustuotteet kuten pyykinpesuaineet tulen toki myös valitsemaan eläinkokeettomilta valmistajilta, suurimmaksi osaksi olen aiemminkin niin tehnyt. Vaikka eläinkokeettomia merkkejä löytyy niin talous- kuin kosmetiikkapuolelta nykyään melko mukavasti, myönnän aivan suoraan, että joidenkin tuotteiden kanssa tulee olemaan aivan älyttömän hankalaa. Luottotuotteistani kun löytyy sellaisia, joille olen ostanut seuraajan välittömästi edellisen tyhjennyttyä. Haasteita siis luvassa!


Asiasta puhuessani olen törmännyt myös ihan hyviin kysymyksiin. Miten voit kuitenkin syödä eläinperäisiä tuotteita, eikö sinun pitäisi myös olla vegaani? Entä käyttämäsi lääkkeet ja lääketeollisuuden eläinkokeet? Vaikeasti moniallergisena käytän maitotuotteita, kananmunia sekä kananlihaa. Ilman näitä olisin aikalailla pulassa. Uskon länsimaiseen lääketieteeseen ja syön pitkäaikaissairauksiin lääkkeitä. Sanotaanko vaikka, että ilman kosmetiikkaa voin kyllä elää! Moni yritys myös valmistaa sekä lääketuotteita että kosmetiikkaa ja heidän toimestaan lääketeollisuudessa käytettäviä ainesosia saatetaan käyttää myös kosmetiikassa. Toiminnassa on päällekkäisyyksiä, joten koen vaikuttavani jo eläinkokeettoman kosmetiikan valitsemalla.Olen myös valinnut käyttää kosmetiikkaa brändeiltä, joiden emoyhtiö teettää eläinkokeita. Tällaisia ovat esimerkiksi NYX ja Urban Decay, jotka toimivat itsenäisesti mutta jotka L’Oréal omistaa. Ymmärrän toki niitä, jotka kyseenalaistavat tämän, mutta koen tälläkin viestittäväni yhtiölle, minkälaisen valmistajan tuotteita olen valmis valitsemaan. Jotkut tietävät, että teen osa-aikaisena työtä, johon myös kosmetiikka ja silloin tällöin sen testailu liittyy. Kyllä, teen työni normaalisti ja tutustun kaikenlaisiin tuotteisiin siihen liittyen, en vaan itse hanki omaan käyttööni tuotteita brändeiltä, jotka eivät ole eläinkokeettomia. Ihan samanlailla kuin ennenkin seuraan kaikenlaisten brändien julkaisuja ja uutisia.

Eläinkokeettomuudesta ja siihen liittyvistä valinnoista löytyy aivan varmasti monenlaisia mielipiteitä. En halua tuomita muiden valintoja ja toivon, että täälläkin sekä minun että muiden valintoja kunnioitetaan :) Blogiin on tulossa lähiaikoina juttua esimerkiksi brändeistä ja tuotteista, joita minun tulee kova ikävä, listaa tutustumisen arvoisista cruelty free -merkeistä sekä nettishoppailuvinkkejä!

Minkälaisia ajatuksia tämä herättää teissä? Ärsyttääkö blogissa näkyvien tuotemerkkien väheneminen vai kiinnostaako eläinkokeeton kosmetiikka?

22 kommenttia:

 1. Ihanaa lukea, että olet päättänyt siirtyä eläinkokeettomaan kosmetiikkaan! :) <3 Odotan innolla tulevia postauksia! Muistan itse pelänneeni bloggaamisen alkuaikoina, että muut ihmiset kyseenalaistavat valintaani käyttää vain eläinkokeetonta kosmetiikkaa. Se pelko osoittautui kuitenkin turhaksi, muut ovat kyllä kunnioittaneet valintaani. Uskoisin ja toivon näin käyvän myös sun kohdalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos Kata! :)
   Olisi kiva vaihtaa vähän ajatuksia aiheesta, jos sopii niin laitan sulle tässä joku päivä viestiä.. :)

   Poista
  2. Tottakai sopii, laita mun s-postiin katatuulikki@outlook.com :)

   Poista
 2. Minua ainakin kiinnostaa eläinkokeeton kosmetiikka! Olen nimittäin itse siirtymässä samaan. Haluan vain ensin käyttää jo ostamani tuotteet loppuun, koska niiden poisheittäminen olisi minusta myös väärin. Itsellä on tarkoitus siirtyä pääasiassa luonnonkosmetiikkaan, mutta myös muu kuin luonnonkosmetiikka kiinnostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa kuulla! Olen aivan samoilla linjoilla sinun kanssa, vanhoja tuotteita ei kannata tosiaan heittää menemään, fiksua siirtyä vähitellen :)

   Poista
 3. Tosi kivaa, että eläinkokeeton kosmetiikka kiinnostaa! Tsemppiä uudistuneeseen bloggaamiseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva! Sulla näyttää olevan aivan ihana blogi! :)

   Poista
 4. Kiva, että postailet taas! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että löysit tänne vielä! :)

   Poista
 5. Musta tää on huippu juttu<3 Oon todella samoilla linjoilla sun kanssa monesta jutusta. Musta kaikki parannukset kohti eläinkokeetonta ja eläinystävällistä elämää on hyvä juttu, koska kaiken muuttaminen kerralla vaatii paljon. Pikkuhiljaa hyvä tulee. En itsekään sano olevani mikään pyhimys, vaikka pyrinkin käyttämään eläinkokeetonta kosmetiikkaa ja olen kasvissyöjä. Kuitenkin syön maitotuotteita ja välillä myös kananmunaa sisältäviä ruokia, käytän nahkaa ja villaa ja toki omistan myös kaksi koiraa, jotka ovat molemmat kennelissä kasvatettuja ja jalostettu lemmikeiksi. Kaikki on suhteellista ja monesta asiasta voisin vielä luopua, mutta toistaiseksi pidän ne itsekkäistä syistä. Jollain tavalla voin kuitenkin vaikuttaa omalta osaltani eläinten hyvinvointiin ja pyrin koko ajan tekemään lisää. :)

  Mä oon ottanut sen linjan, että mitään eläinkokein testattua en osta ja suurimman osan saaduistakin annan pois. Jonkun verran eläinkokeellisia tuotteita minultakin edelleen löytyy, juuri siksi että niille en ole löytänyt korvaavaa tuotetta tai ne ovat olleet jo avattuja ja käytettyjä ennen eläinkokeettomuuteen siirtymistä. Poikaystäväni saa myös käyttää mitä tahtoo, mutta toki pyrin tyrkkimään häntä niitä eläinkokeettomia vaihtoehtoja kohti. Haaveeni on, että joskus meidän taloudesta ei löytyisi enää ollenkaan eläinkokeellista kosmetiikkaa tai edes niitä epäselviä tapauksia. Nuo epäselvät tapaukset ovat ehkä se ikävin juttu tässä, kun pitää päättää mikä on ok ja mikä ei.

  Mä opiskelen myös estenomiksi ja esim. tälläkin hetkellä työhöni kuuluu eläinkokeellista kosmetiikkaa. Tässä olen ottanut kannan, että niin kauan kun koulu on kesken ja työkokemusta uupuu, en ole liian tarkka minkä parissa työskentelen. Sitten joskus kun on valinnanvaraa, niin ehdottomasti haluan työskennellä vain eläinkokeettoman kosmetiikan parissa.

  Tsemppiä sulle muutoksiin ja muista että aina voit kysellä jos jotain aiheesta tulee kysyttävää tai jos haluat muuten vaan aiheesta jutella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos Nella! :)

   Valintoja voi tosiaan tehdä niin monella tavalla parempaan päin, mikään askel ei ole turha! Minä päädyin laittamaan kiertoon aika ison osan eläinkokeita käyttävien merkkien tuotteista mutta pääasiassa sen takia, että purkkeja lojui kotona niin paljon, että niiden käyttämisessä olisi mennyt pieni ikuisuus. Avatut voidemaiset tuotteet aion kyllä käyttää loppuun, ei ole ekologinen teko viskata niitä menemään :)

   Minäkin työn puolesta tutustun kaikenlaiseen kosmetiikkaan mutta en koe sen olevan omista valinnoista pois. Ja siis todellakin, niitä valintoja on joskus tosi vaikea tehdä, kun tietoa saa kalastella ihan urakalla ja epäselviä tapauksia tulee vastaan koko ajan : /

   Olisi kiva jutella aiheesta, laittelen sulle viestiä joku päivä! :)

   Poista
  2. Mulla tuli silloin siirtymävaiheessa suorastaan sellainen "puhdistautumisen" tarve, että hankkiuduin tosi nopeesti tavarasta eroon. Kun päätös oli tehty, niin halusin vaan nopeasti siirtyä eteenpäin. Se on pitänyt kuitenkin hyväksyä, että tosiaan niiden hyväksi havaittujen tuotteiden korvaamiseen voi mennä aikaa. En ole vuodessa vielä onnistunut löytämään uutta suosikkipeiteainetta (tosin nyt on yksi lupaava testissä) tai sitä toimivaa dödöä. Nyt on etsinnässä myös uusi meikkivoide, koska päätin vasta hiljattain luopua myös Lumenen tuotteista.

   Vaikka välillä uusien tuotteiden etsintä turhauttaakin, niin on siinä myös oma hauskuutensa. Välillä tämä on vähän sellaista salapoliisityötä :D Toisaalta myös monet houkutukset voi vain ohittaa ja mulla ainakin tulee nykyään harkittua kaikkia ostoksia vielä entistä huolellisemmin. Eläinkokeettomuuden myötä minua on alkanut kiinnostaa myös mm. ekologisuus ja vegaanisuus.

   Laita vaan viestiä, kun ehdit :)

   Poista
 6. Mun mielestä on tosi ihana juttu, että siirryt eläinkokeettomaan kosmetiikkaan! Olen tykännyt aina sun blogista ja nyt tykkään taatusti jatkossa vielä enemmän, kun saa hyviä vinkkejä tuotteista joita käyttää :) Itsekin pyrin käyttämään eläinkokeetonta kosmetiikkaa, joskus tulee hutiostoja mutta pääosin melkein kaikki käyttämäni tuotteet ovat eläinkokeettomia. Aluksi eläinkokeettomaan kosmetiikkaan oli vaikea siirtyä, mutta nyt pian vuoden olen sillä tiellä ollut ja ei se sen vaikeampaa ole kun on niin paljon vaihtoehtoja joita ostaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, ihana kuulla Laura! :)
   Onneksi eläinkokeetonta kosmetiikkaa alkaa olla hyvin saatavilla ja toivotaan, että yhä useampi brändi siirtyisi siihen!

   Poista
 7. Paras postaus <3 Olisiko mahdollista saada jotain päivitettyä listaa eläinkokeettomista merkeistä? Itse olen näissä aina vähän hämmentynyt, kun esim cruelty freet ei aina mene yksi yhteen petan listan kanssa. Esim tarte ja anastacia beverly hills. Kiitos kivasta blogista, mukava kun taas päivität.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kuulla! :)
   Toki, teen mielelläni postauksen tutustumisen arvoisista, eläinkokeettomista merkeistä! Olen itselleni kerännyt pitkän listan brändejä mutta tämä sisältää myös monia, joita ei Suomesta saa (ja joista en ole edes ikinä kuullut..) ja melko pitkä lista minulla on tällä hetkellä myös näistä epävarmoista tapauksista, joiden käytännöstä en ole saanut kunnollista vastausta. Varmasti eläinkokeettomat, kiinnostavat merkit listaan aivan lähiaikoina! :)

   Poista
  2. Tosi kiva juttu, odotan innolla listaasi. Tarte on mun ymmärryksen mukaan eläinkokeeton, mutta heillä ei ole tätä leaping bunny merkkiä. Lähinnä hämmennystä aiheuttaa, ainakin minulla, juuri tämä leaping bunny ja cruelty free sertifikaattien ero, onko molemmat luotettavia.

   Poista
 8. Minua on alkanut viime aikoina kiinnostamaan eläinkokeeton kosmetiikka ja muu. Kiva, että blogistasi jatkossa löytyy tähän aiheeseen tietoa ja muuta mukavaa.
  Tsemppiä ja hyvää syksyn alkua sinulle!

  VastaaPoista
 9. Ihanaaaaa, kun oot tullut takaisin blogimaailmaan <3 Ja hyvältä tuntuu sun uusi suuntakin! Mahtava päätös. Mäkin pyrin käyttämään tuotteita, joita ei testattaisi eläinkokein, mutta en ole asiaan yhtä lailla perehtynyt kuin sä. Luonnonkosmetiikkaa kyllä suurimmaksi osaksi suosin ja siellähän ei edes sallita eläinkokeita. Joitain meikkejä mulla saattaa löytyä, jotka on voitu testata eläinkokein. Mutta nykyään suosin värikosmetiikassakin yhä enemmän luonnonkosmetiikkaa. Mitä ruokaan tulee, olen ollut kasvissyöjä jo kymmenisen vuotta, ehkä sekin on jo jotain. Tosin vegaani en ole, mutta lihaa en syö, enkä edes kalaa. Kanasta en ole koskaan tykännyt :D

  VastaaPoista
 10. Ihan superhieno ja kunnioitettava päätös! Väitän myös että meillä on tällaisen aihepiirin blogille tarvetta. :)

  Elämää Smykkinä

  VastaaPoista